понеділок, 10 листопада 2014 р.

Роль інформації в житті суспільства





     Розглядаючи сутність інформації та її значимість в житті суспільства і окремої особистості, у багатьох джерелах прийнято цитувати відомі слова Уінстона Черчеля: "Хто володіє інформацією, той володіє світом". Це дійсно та, адже інформація в історії розвитку цивілізації завжди відігравала визначальну роль і була основою для прийняття рішень на всіх рівнях і етапах розвитку суспільства і держави. Інформація значно полегшує життя людей і робить його більш цікавішим. Беззаперечним є той факт, що сучасна людина не може уявити своє життя без інформації. 



     Особисто для мене, інформація є надзвичайно важливою, оскільки я живу в постійній потребі пізнання чогось нового та цікавого. На даний момент я навчаюсь в Кіровоградському державному педагогічному університеті, де інформаційні новітні технології займають вагоме місце. Уніерситет в змозі забезпечити студентів та викладачів усім необхідним матеріалом для успішного навчання та професійної діяльності. Хоча, як говорять, удосконаленню немає меж. Найчастіше я користуюсь такими інформаційними ресурсами як книги, наукові статті та журнали, монографії, періодичні видання тощо. 


     Інформаційна культура (англ. Information culture) — це певний алгоритми людської поведінки і символічних структур в інфосфері, які надають цій поведінці сенсу і значимості з точки зору людини. Я оцінюю власний рівень культури як достатній для навчання та подальшої професійної діяльності, оскільки я вмію сприймати, переробляти те передавати необхідну для мене інформацію, використовуючи при цьому новітні технології.

     Говорячи про інформаційне суспільство, слід згадати таку проблему як інформаційна нерівність. Це новий вид соціальної диференціації, що витікає з різних можливостей використання новітніх ІТ. Даний термін характерний прибічникам концепцій, що пов'язують долі інформаційних структур, засобів і процесів їх нерівномірного розповсюдження серед громадян з питаннями громадянських прав і матеріального добробутуПодолання глобальної цифрової нерівності, яка існує між багатими і бідними країнами було однією з головних цілей Всесвітнього саміту з питань інформаційного суспільства.
    
     В сучасному суспільстві кожен прагне до інформаційної безпеки. Інформаційна безпека - стан захищеності життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави, при якому запобігається нанесення шкоди через: неповноту, невчасність та невірогідність інформації, що використовується; негативний інформаційний вплив; негативні наслідки застосування інформаційних технологій; несанкціоноване розповсюдження, використання і порушення цілісності, конфіденційності та доступності інформації.

     Отже, з цілковитою впевненістю можна сказати, що інформаційні технології стали невід"ємною частиною життя сучасної людини. Тому слова Уінстона Черчеля: "Хто володіє інформацією, той володіє світом" залишаються досить актуальними.

     Якщо вам сподобалась та є цікавою дана інформація, можете переглянути мою презентацію "Інформаційне суспільство":




5 коментарів:

  1. Справді, в сучасному суспільстві кожен прагне до інформаційної безпеки. Це ствердження є правдивим як для окремих людей, так і для цілих держав. Ми не можемо навіть уявити чим загрожують інформаційні війни, хоча вони вже давно стали реальністю. Майже ніхто не осмілюється говорити про це (є винятки - Едвард Сноуден, наприклад), але більшість розуміє, що в наш час інформація дійсно є одним із найпотужніших видів зброї.

    ВідповістиВидалити
  2. Так, інформація в наш час є дуже важливою, адже жити без інформації просто неможливо. В іншому випадку людина б просто була поза суспільством і можливо навіть збожеволіла. Вислів Вінстона Черчеля актуальний в сучасному світі, адже доступ до інформації дозволяє розуміти, що відбувається у навколишньому світі, тай взагалі, це дозволяє іти в ногу з суспільством. Тож я вважаю, що з кожним роком інформаційні технології набувають все більшого значення.

    ВідповістиВидалити
  3. "Хто володіє інформацією той володіє світом", і слово то найпотужніший важіль управління. Зараз можна спостерігати як за допомогою інформації здійснюється вплив на світогляд людини. Тому необхідно знати як правильно користуватись нею.

    ВідповістиВидалити
  4. Інформація в історії розвитку цивілізації завжди відігравала визначальну роль і була основою для прийняття рішень на всіх рівнях і етапах розвитку суспільства і держави. Інформація значно полегшує життя людей і робить його більш цікавішим. Беззаперечним є той факт, що сучасна людина не може уявити своє життя без інформації.

    ВідповістиВидалити